Gebelikte Kakao Yağı Kakao yağı, kakao ağacının yemişlerinden elde edilen ve uzun raf ömrü ile dayanıklı bir yapıya sahip olan bir yağdır. Çikolata başta olmak üzere gıda sektöründe birçok ürünün içeriğinde kullanılır. Antioksidan niteliği ile de cilt bakım ürünleri ve pek çok kozmetik ürün içeriğinde yerini almaktadır. Nemlendirici bir özelliği bulunmakta olup, cilt yaralarını iyileştirerek cilde parlak bir görünüm sağlar. Gebelikte Kakao Yağının Önemi Özellikle gebelik sırasında, anne adayları haklı olarak diğer hastalıklarda olduğu gibi çatlak tedavisi için kimyasal maddeler içermeyen bitkisel ve doğal tedavi yöntemlerini tercih etmek istemektedir. Gebelik sırasında özellikle karın bölgesinde ve üst bacaklarda derinin gerilmesi ile oluşan çatlaklar için kakao yağı kullanılabilmektedir. Gebelik kadınlar için oldukça zor bir süreçtir. Hamilelik ve sonrasında, sağlıklı bir bebek sahibi olmak kadınlar için en büyük hazinedir. Ancak, dış görünümü hakkında hassas olan bazı kadınlar için gebelik sırasında kilo alımı ve hormon seviyelerinin sürekli değişmesinden dolayı oluşan çatlaklar sıkıntı verici bir durum yaratabilmektedir. Çatlakların Oluşumu ve Kakao Yağı Kullanımı Gebelikte oluşan çatlakların nedeni, ciltte aşırı ve kısa sürede meydana gelen gerilme sonucunda kolajen dokularının yırtılmasıdır. Bu yırtılmalar ciltte kırmızı, açık pembe veya mor izler oluşturur. Bu izler zamanla gri ve gümüş rengine dönebilir. Çatlaklar, gebelik dönemi dışında genellikle ergenlik çağında ve aşırı kilo alımından sonra da oluşmaktadır. Cildimizde bulunan kalıtsal özelliklerin de çatlak oluşumu üzerinde etkisi olduğu unutulmamalıdır. Çatlakların oluştuğu bölgeler sıklıkla karın bölgesi, bel, kolların iç bölümleri, bacak ve kalça bölgeleridir. Yapılan klinik çalışmalarda, gebelik sırasında ve doğum sonrasında kadınların %90'ının çatlak problemi ile karşılaştığını göstermektedir. Öncelikle gebelik sırasında çatlak oluşumunu önlemek için cildi nemli tutmak çok önemlidir. Kakao yağı ise nemlendirici özelliği bulunan doğal bir yağdır. Kakao çekirdeklerinin öğütülmesi ile elde edilen kakao yağı, aynı zamanda doğal bir antioksidan olması ile de bilinmektedir. Oda sıcaklığında katı bir şekilde olan kakao yağı, düşük erime ısısı ile cilde sürüldüğü anda erimeye ve yağ kıvamı almaya başlamaktadır. Kakao yağı cilt ile temas eder etmez içine nüfuz ederek hızla cildi nemlendirmekte ve antioksidan özelliği ile çatlakların azalmasını ve yenilerinin oluşmasını engellemektedir. Kakao Yağı Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Bu yüzden çatlakların oluşumunu engellemek için hamileliğin ilk aylarından itibaren kakao yağı kullanarak cildi yumuşatmak gerekmektedir. Kakao yağı ile çatlak tedavisi doktorlar tarafından tavsiye edilen bir yöntem olsa dahi, alerjik bir durum oluşmasına karşı kullanmaya başlamadan önce doktora danışmak daha doğru olacaktır. Cilt ile temas ettiği zaman anında eriyen kakao yağı, günde 3-4 defa çatlak oluşan ve oluşma ihtimali olan bölgelere sürülmelidir. Gebeliğin ilk aylarından başlayarak, kakao yağı kullanmaya başlamak, çok daha az çatlak oluşması demektir. Karın, bel, göğüsler ve kalça gibi çatlaklar ile sık karşılaşılan bölgelere hafif bir baskı ile dairesel hareketlerle sürülebilir. Ekstra Bilgiler Kakao yağı kullanmanın yanı sıra, sağlıklı bir beslenme ve düzenli egzersiz de cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olabilir. Bol su içmek, cildin nem seviyesini koruyarak çatlak oluşumunu engelleyebilir. Ayrıca, cildi güneşten korumak da çatlakların görünümünü azaltabilir. |