Bu kek hem tadıyla hem de yumuşacık olmasıyla sık sık yapacağınız ve yerken kesinlikle zevk alacağınız bir kek. Yumuşak kakaolu keki, eminim bir kez denedikten sonra favoriniz olacak. Kek yapmayı bir kez deneyip olumlu bir sonuç aldığınızda kendinizi durduramayacak ve her çeşidini yapmak isteyeceksiniz. İşte bu tarif, tam size göre; beklentilerinizi en yüksek düzeyde karşılayacak bir tarif. Keki ısırdığınızda o süngerimsi dokusu sizi mest edecek. Daha fazla sabırsızlanmadan hemen tarifi verelim. Yumuşak Kakaolu Kek için Malzemeler
Yumuşak Kakaolu Kek Nasıl Yapılır?İşe ilk olarak oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri çırpmakla başlıyoruz. Toz şeker pürüzsüz bir hal alana kadar çırpma işlemini devam ettirmemiz gerekir. Toz şeker ve yumurtanın çok çırpılmış olması, kabarık bir kek anlamına gelir. Mikserle çırpma sırasında, çırpma süresini kısaltmak için yumurta ve şekeri çırptığınız kabın altına içi sıcak su dolu başka bir kap koyarsanız şeker tanecikleri daha çabuk çözülür. Bu işlemden sonra sıvı yağ ve süt karışıma eklenir ve iyice çırpılır. Yumuşak kakaolu kekin kuru malzemelerini eklerken mutlaka ince bir mutfak eleğinden geçirerek ekleyin. Eleme işlemi yapmazsanız, kekin içinde topaklanma olabilir ve hoş olmayan bir görüntü yaratır. Un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekledikten sonra limon veya portakal kabuğu rendesini ekleyin. Aromasının biraz daha fazla olmasını isterseniz, portakal veya limon hangisinin rendesini kullandıysanız yarım fincan portakal veya limon suyu ekleyebilirsiniz. Kekinizin çırpıldıktan sonraki kıvamı tamamen akışkan bir boza kıvamında olmalıdır. Kıvam için un ölçüsünü azaltabilir veya arttırabilirsiniz. Unutmayın, kekin yumuşak ya da sert olması tamamen koyulan un miktarı ile alakalı olup, çırpılmış en son halinin akışkan olması gerekmektedir. Kalıbın her tarafını tereyağı ile yağlayıp kek hamurunu kalıba dökelim. Fırın mutlaka önceden 180 derecede ısıtılmış olmalı. İlk 30 dakika süresince fırının kapağını kesinlikle açmayın. Bu sürede yanar mı diye merak etmeyin, bir kek 30 dakikada asla pişmez. 30 dakika dolduktan sonra fırını açıp uzun bir kürdanı kekin tam ortasına batıralım. Eğer kürdana kek hamuru bulaşıyorsa pişirme işlemine devam edelim. Ta ki tekrar kürdan batırdığımızda kürdanın temiz olmasına kadar. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra fırının kapağını açalım fakat kek içeride beklemeye devam etsin. Fırının ısısı ile kek içini tamamen çekecek ve yumuşacık olacaktır. |
Keki yaparken şeker ve yumurtayı çırpmanın püf noktaları nelerdir? Topaklanma olmaması için kuru malzemeleri eleyerek eklemek gerçekten fark yaratır mı? Fırının kapağını 30 dakika açmamak neden bu kadar önemli?
Cevap yazDelfin,
Şeker ve Yumurtayı Çırpmanın Püf Noktaları
Keki yaparken şeker ve yumurtayı çırparken dikkat etmen gereken en önemli nokta, malzemelerin oda sıcaklığında olmasıdır. Oda sıcaklığındaki yumurtalar, daha iyi köpürerek havalanmalarını sağlar. Ayrıca, şekerin yumurtalarla iyice karıştığından emin olmak için çırpma işlemini yeterince uzun yapmalısın. Bu, kekin daha hafif ve kabarık olmasına yardımcı olur.
Kuru Malzemeleri Eleyerek Eklemek
Evet, kuru malzemeleri eleyerek eklemek gerçekten de fark yaratır. Un, kabartma tozu gibi malzemeler eklendiğinde topaklanma olmaması için elenmesi, havalanmalarını ve homojen bir karışım elde edilmesini sağlar. Bu, kekin daha iyi kabarmasına ve daha pürüzsüz bir dokuya sahip olmasına yardımcı olur.
Fırın Kapağını 30 Dakika Açmamak
Fırın kapağını açmamak, kekin pişme sürecinde oldukça önemlidir. Kek, fırına girdiğinde sıcak hava ile kabarır ve pişmeye başlar. Fırın kapağını açmak, sıcak havanın dışarı çıkmasına ve soğuk havanın içeri girmesine neden olur. Bu da kekin sönmesine sebep olabilir. Bu yüzden, en az 30 dakika boyunca fırın kapağını açmamak, kekin düzgün bir şekilde kabarması için kritik bir adımdır.
Umarım bu bilgiler, kek yaparken işine yarar!