Kakaolu Yumuşak Kek Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Kakaolu Yumuşak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Yumuşak Kek

Kakaolu yumuşak kek, hemen hemen tüm ev hanımlarının genç yaşlarda denediği ilk tariflerden biridir. Beş çaylarının vazgeçilmezi olan bu kek, çikolatalı, limonlu, kremalı gibi çeşitleriyle bilinir. Bu makalede, herkesin beğenerek yiyeceği kakaolu yumuşak kek tarifini paylaşmak istiyorum. Şimdiden kolay gelsin.

Kakaolu Yumuşak Kek İçin Gereken Malzemeler

  • 3 adet yumurta,
  • 1 su bardağı kadar süt ve yoğurt karışımı,
  • 1,5 su bardağı toz şeker,
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik ayçiçek yağı,
  • 3 çorba kaşığı kakao,
  • 80 gr. bitter çikolata,
  • 1,5 paket kabartma tozu,
  • 1 çay bardağı ince kıyılmış fındık içi,
  • 1 paket vanilya,
  • Aldığı kadar un,
  • Bol miktarda susam.

Kakaolu Yumuşak Kek Nasıl Yapılır?

Birkaç saat öncesinden buzdolabından çıkardığınız yumurtaları karıştırma kabına kırın. Üzerine toz şeker ekleyin ve derin bir kap içerisinde mikser yardımıyla çırpın. Bu işlemi malzemeler köpük köpük olana kadar devam ettirin. Üzerine sıvı yağ ve süt-yoğurt karışımını ekleyerek sıvı malzemeleri birbirine karıştırın. Sadece yoğurt kullanmak keki çok yumuşak yapar ve dağılmasına sebep olur, sadece süt kullanmak ise kekin sert olmasına neden olur. İstediğiniz kıvama göre süt ve yoğurt oranını ayarlayarak 1 su bardağına tamamlayın. Elde edilen karışıma vanilya, kakao ve fındık içi ekleyin ve el yardımıyla çırpın. Daha sonra un elenip mikser yardımıyla kıvamlı hale getirilene kadar çırpılır. Kekin hamurunun kaşıktan kıvamlı ve akışkan şekilde akması önemlidir. En son olarak üzerine kabartma tozu elenir ve bitter çikolata bıçakla ufaltılarak içine katılır. Kabartma tozunu ekledikten sonra çok karıştırılmaz ise kek daha iyi kabarır.

Kek kalıbınızı fırça yardımıyla kuru yer kalmayana kadar iyice yağlayın ve kalıba bol miktarda susam dökün. Susam, hem lezzet katacak hem de kekin kalıptan kolay ayrılmasını sağlayacaktır. Susamı, ortadaki deliğin etrafına da iyice dökün. Bu işlemi kekin hamuruna kabartma tozunu eklemeden önce yaparsanız kek hamurunun bekleyerek çürümesini önlemiş olursunuz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika boyunca pişirin. Pişme süresi boyunca fırın kapağını açmamaya özen gösterin. Piştikten sonra fırın kapağını biraz aralayın ve 10 dakika içinde beklettikten sonra (kabarıklığı inmesin diye) kakaolu yumuşak keki fırından çıkararak soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra keki dağılmadan kalıptan çıkarın ve iyice soğuduğuna emin olduktan sonra dilimleyin. Erken dilimlerseniz dağılabilir.

Ekstra Bilgiler ve Püf Noktaları

Kakaolu yumuşak kek yapımında dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır. Öncelikle, yumurtaların oda sıcaklığında olması kekin daha iyi kabarmasını sağlar. Ayrıca, unu eleyerek kullanmak kekin daha yumuşak ve pürüzsüz olmasına yardımcı olur. Kabartma tozunu ekledikten sonra çok fazla karıştırmamak da kekin kabarması açısından önemlidir. Son olarak, keki fırından çıkardıktan sonra tamamen soğumasını beklemek, dilimlerken dağılmasını önler.

Kakaolu yumuşak kek, yapımı hem çok kolay hem de kesinlikle tutan bir tariftir. Yıllardır bu ölçü ile yaparım ve her seferinde mükemmel sonuç alırım. Tüm ev hanımlarının bu tariften yararlanmasını dilerim. Hanımlar, şimdiden hepinize afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kakao Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kakao Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kakaolu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Pasta Tarifi ve Malzemeleri